Notícies corporatives
El Consorci de Turisme del Maresme i l’Arxiu Comarcal rememoren l’evolució del turisme al Maresme

En el marc del Dia Mundial del Turisme, Xavier Nubiola i Alexis Serrano, autors del llibre Maresme yeyé, explicaran el recorregut del turisme a la comarca des de finals del segle XIX fins la dècada dels 70.
El Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme i l'Arxiu Comarcal del Maresme celebren el Dia Mundial del Turisme fent un repàs per l'evolució històrica del sector a la comarca. "El Maresme, de l'estiueig clàssic al turisme del desarrollismo", és el títol del col·loqui que farà un recorregut que s'estén des de finals del segle XIX fins la dècada dels 70. La xerrada anirà a càrrec de l'enginyer Xavier Nubiola i de l'historiador i Director de l'Arxiu Comarcal del Maresme, Alexis Serrano, ambdós també coautors del llibre Maresme yeyé.
Segons Serrano, la historia del turisme a la comarca representa una evolució clau de la societat i com a país, ja que "passem d'un estiueig antic amb colònies molt tancades a un turisme disruptiu i de colors, amb bikinis i topless, música i sangria", més pròxim al turisme de masses que coneixem avui dia.
De fet, el turisme al Maresme es pot classificar en tres etapes diferenciades: una primera clàssica a partir del 1870, amb un perfil de turista més elitista i adinerat que buscava poblacions com Caldes d'Estrac, que eren properes a Barcelona i que servien de segona residència per passar l'estiu.
Això va derivant a una segona etapa de transició, que dura fins la Segona República, en la qual comencen a aparèixer burgesos que es poden permetre viatjar a la comarca. "Gracies a aquests visitants també comencen a aparèixer noves idees com el noucentisme i el modernisme", explica Alexis Serrano.
La darrera etapa d'aquest recorregut arriba durant la època franquista, amb un turisme plenament internacional, on s'adaptarà el país per atraure als estrangers. En aquest punt, les zones de referència passarien a ser municipis com Calella i Pineda de Mar.
El col·loqui, que explicarà tota aquesta evolució, es farà divendres 27 de setembre a les 18h, en motiu del Dia Mundial del Turisme, l'Arxiu Comarcal del Maresme, a Can Palauet de Mataró. L'entrada és de lliure accés.