Blog


El Maresme se suma al Dia Internacional dels Museus amb propostes culturals per tots els públics

Dia Internacional dels Museus

Visites guiades, activitats, tallers familiars i presentacions de les joies dels museus són algunes de les propostes que ofereixen el equipaments museístics de la comarca

Els municipis del Maresme s'adhereixen, com cada any, al Dia Internacional dels Museus (DIM), pel que han preparat jornades de portes obertes i activitats especials per posar en valor els equipaments culturals. El DIM arrenca el dissabte, 13 de maig, i s'allarga fins el diumenge 21 de maig, més d'una setmana en la qual es vol donar visibilitat a uns espais que representen la connexió amb la nostra història.

El tret de sortida és aquest dissabte, dia en què se celebra la popular Nit dels Museus. El lema d'enguany engloba diferents conceptes que es volen entrellaçar: 'Museus, sostenibilitat i benestar'.

Aquestes són les activitats que es fan a cada municipi:

Alella

La terra de la pansa blanca obre les portes de Can Manyé els dimecres, dijous i divendres de 17h a 20h i els dissabtes i diumenges d'11h a 14h, per tal de veure l'exposició "Flor de lotus, seqüència d'aigua", una mostra fotogràfica i audiovisual sobre la pervivència de la natura de l'artista i biòloga Amparo Fernández.

Arenys de Mar

Arenys de Mar exposa aquests dies una de els seves tradicions més nostrades, la de Sant Roc, pel que farà una visita guiada amb dues possibilitats per assistir-hi: el dissabte 13 de maig i el diumenge 14. Es titula "Sant Roc. Aigua, festa, tradició" i es pot veure al Museu Marès de la Punta. També celebra la Nit dels Museus amb una sessió de DJ amb Jessica Pulla.

Argentona

A Argentona han preparat un reguitzell d'actes al Museu del Càntir, que arrenquen per la Nit dels Museus del dia 13 amb un concert del grup MATRIU, format per Andreu Teteji i Albert Guanyabens, a les 22h. El dijous 18 es farà una visita guiada al museu i un taller inclusiu de decoració d'un càntir, adreçat a persones amb capacitats diferents. Durant el cap de setmana del 18 al 21 hi haurà portes obertes al museu amb visites gratuïtes a l'exposició permanent, a l'Espai Picasso i a l'exposició temporal "Andreu Teteji. Orígens". Les activitats acaben diumenge 21 amb una visita guiada a càrrec del director del museu, Oriol Calvo, i amb el veredicte i lliurament del premi al guanyador del 43è Concurs de Cartells - Argilià Argentona 2023.

Museu del Càntir

Cabrils

El diumenge 21 de maig arrenca ben d'hora, a les 8:45h, una sortida guiada ben interessant a Cabrils: "Entre camins, bruixes i tempestes". El Museu Comunitari de Cabrils ha editat aquest any un llibre amb el mateix nom.

Canet de Mar

L'activitat principal de Canet és una recreació històrica de la vida intima i de la família Domènech Roura, a la Casa Museu Domènech i Muntaner el dia 20. També s'organitza una ruta guiada anomenada "Lluís Domènech i Pere Domènech. Modernisme i modernitat", el dissabte 13 a les 11h, i visites guiades a la Casa Museu Lluís Domènech i Montaner el dissabte 20 a les 11h i el diumenge 21, també a les 11h.

Calella

La Nit dels Museus també se celebra a Calella, on el Museu Arxiu acollirà una vetllada musical a càrrec de l'Associació de Teatre Solidari de Calella, a partir de les 20:30h. Durant el cap de setmana, els equipaments museístics de la ciutat faran jornades de portes obertes i també s'aprofita per fer una ruta recorrent les fonts batejades amb nom de dona, diumenge 14 a les 12h. També hi haurà visites comentades el dissabte 13 a les 12h al Refugi Antiaeri del Parc Dalmau i el dijous 18 a les 18h a l'exposició temporal "Haooytecture", d'Anna Devís i Daniel Rueda.

Museu Arxiu

Refugi antiaèri

El Masnou

Propostes per tota la família és el que han preparat a El Masnou. El dissabte 13 comença amb el joc de la ruta del "tasajo", a les 11h al Museu Municipal de Nàutica del Masnou, una activitat adreçada a infants entre 6 i 10 anys en què descobriran aspectes de la vida marinera del Masnou, plantejat com una cursa entre comerciants del segle XIX. El diumenge 14 a les 11h es farà una visita al Centre d'Interpretació de la Mina d'Aigua i el diumenge 21 es clou el DIM amb la gimcana "El gran joc del Masnou, terra de mar", amb punt de trobada a la plaça de l'Església a les 11h.

Mataró

La capital del Maresme té una gran oferta cultural pel DIM. El dissabte 13 arrenca el Festival de cinema, arts visuals i pensament Panòptic amb una activitat relacionada amb el Dia dels Museus, a l'edifici de la Presó, on també hi haurà un aperitiu amb Azahara Cerezo a les 12h i un taller familiar anomenat "Al pati del darrere" a les 18h i un concert de SOSUN.dance a les 21:30h. Encara a La Presó hi haurà una visita guiada el diumenge 21 a les 12h.

A la Sala d'exposicions de Can Palauet i Can Serra Història de la Ciutat, es fa el mateix dissabte 13 a les 12h la visita guiada a un símbol de la ciutat amb 25 anys d'història, Laia L'arquera, amb una activitat familiar celebrant el seu aniversari el diumenge 14 a les 12h. A la Nau Gaudí se celebra l'activitat EnRafolats! el dissabte 13 a les 18h i a la Casa Coll i Regàs s'ha programat una visita demostració sobre l'artesania el dissabte 13 a les 18h.

Can Marfà mostra l'exposició "Acció! 125 anys de cinema a Mataró", amb una visita guiada el dissabte 13 a les 19h, amb una altra oportunitat per participar-hi el dissabte 20 a les 18h, i l'espectacle "I en els orígens del cine... hi havia un piano", el dissabte 13 a les 21h. També hi ha prevista una activitat familiar a Can Marfà: "Flipbook: crea el teu llibre animat", el diumenge 21 a les 12h. Ca l'Arenas Centre d'Art inaugura el dijous 18 a les 19h l'exposició "Expedient 2619. Art en dipòsit (Mataró 1936 - 2023) i celebra un concert de música i poesia amb trobadors i trobairitz el dissabte 20 a les 19h.

La Vil·la romana de Torre Llauder mostra diferents aspectes del passat a la vil·la. D'una banda, organitza la visita guiada "Arqueologia a la vil·la romana de Torre Llauder", el dissabte 20 a les 12h, i d'altra, la xerrada i degustació "L'hortus de la vil·la romana" el diumenge 21 amb doble passi, a les 11:30h i a les 13h.

Premià de Mar

El Museu Romà de Premià de Mar té diferents propostes: la presentació de la joia del museu i l'activitat "Amb un gra de sal? (Cvm grano salis)", el dissabte 13 a les 19:30h i la conferència "El llarg camí del museu romà (1969-2023)", el diumenge 14 a les 12h. El Museu de l'Estampació fa portes obertes el dissabte 20 de maig amb la presentació de les joia del museu; l'activitat familiar "El misteri dels cinc equipatges", que arrencarà a les 17:30h; la conferència "100 coses de clàssica", a les 19h a càrrec de la Coral l'Amistat; la Nit de foc al Museu a partir de les 22h i un ral·li fotogràfic per descobrir els racons de l'equipament el diumenge 21 a les 11h.

Sant Andreu de Llavaneres

Sant Andreu de Llavaneres proposa una tarda de música en directe, el dissabte 13 a les 18:30h a Can Caralt.