Blog


El Maresme, la comarca ideal per excursions escolars lúdiques i educatives

El Maresme és una destinació turística molt polivalent, que destaca en moltes vessants: cultural, esportiva, històrica, gastronòmica, sostenible... Però també hi ha un àmbit més desconegut en el qual la comarca hi té molt a oferir: el turisme escolar. Desenes d'activitats perquè els alumnes de totes les etapes educatives puguin gaudir aprenent.   

 

Tant els estudiants de les escoles del Maresme que vulguin aprofundir en la descoberta del territori com els escolars d'altres indrets de Catalunya tenen l'oportunitat de viure experiències úniques fent sortides als municipis que integren aquesta comarca de mar i de munt. Els mestres i professors poden fer un cop d'ull a la guia de turisme escolar elaborada pel Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme on es recullen totes les activitats, en farem una selecció.

Els cellers

Poden semblar un espai exclusivament dedicat als adults, però no és així! Al Celler Alta Alella tenen diferents activitats en funció de l'edat perquè els més petits també puguin conèixer com es fa el vi. Pels infants des de P5 fins a 3r, el celler ofereix la visita teatralitzada "El raïm inquiet", que consisteix en un passeig per les instal·lacions de la mà d'una actriu. Els alumnes de cicles formatius, ja majors d'edat, poden optar per una visita al celler i un tast de 4 vins. Una forma de conèixer un producte de km 0 cultivat a casa nostra.

Parc d’aventures

Per fomentar les activitats psicomotrius, Arenys de Munt compta amb La Granja, un parc d'aventures que ofereix moltes possibilitats per passar un dia d'allò més divertit. Des de gimcanes amb proves ben similars als programes que surten a la tele a l'estil "Humor amarillo" fins a paintball, passant per Wild Scape, basat en els escape rooms en el que cal esbrinar un seguit de proves per resoldre l'enigma, i futbol bombolla, ideal per descarregar adrenalina saltant, xocant, rebotant i rient. I sense perill! Les activitats estan pensades per nens i nenes entre 8 i 12 anys.

El tema que esteu tractant a l'aula són els animals?

Tenim la sortida perfecta. El Centre d'acollida d'animals domèstics del Maresme (CAAD Maresme), situat a Argentona, disposa de 7 patis i 3 gateres per atendre als gossos i gats perduts i abandonats. Una visita interessant per aprendre què han de fer els alumnes quan es troben un animal perdut al carrer i quines cures n'han de tenir.

Una altra opció és visitar Rukimon, els rucs del Corredor, on els estudiants també podran gaudir d'activitats adaptades a la seva edat juntament amb aquests rucs maresmencs. Fins i tot poden portar els rucs a l'escola! A més, Rukimon és un dels Punts d'Informació Turística de la comarca, motiu pel qual poden aportar un munt d'informació.

Activitats nàutiques

Si, en canvi, el vostre itinerari educatiu passa pel mar, a Blaumar Bivalvia tenen un munt d'activitats per tots els públics. Estan ubicats al port de Mataró i pels més petits ofereixen visites al port per descobrir com funciona, observar Mataró des del mar i un projecte sobre la fragilitat de l'ecosistema marí. 

Enfocat als alumnes de secundària, batxillerat i cicles formatius, es pot triar entre analitzar la morfologia de la costa, ben centrat en el Maresme, conèixer els ocells marins de la nostra costa o una activitat més concreta sobre el plàncton.

Molts municipis també compten amb bases nàutiques que també fan activitats escolars com caiac, pàdel surf, windsurf, catamarà, submarinisme...

Rukimon

Rukimon
 

 

I del mar, al cel!

Sabies que el Maresme té un aeròdrom?

Es troba a Palafolls i, a més de ser seu d'aviació privada i esportiva, té l'Escola de Pilots d'Ultralleuger des de 1993. Organitzen les activitats de forma conjunta amb els docents per tal de personalitzar-les i estan dirigides als majors de 8 anys.

Per les classes que estan treballant la descoberta de l'entorn i vulguin simplement visitar els municipis, alguns d'ells compten amb activitats com la gimcana familiar de Santa Susanna, per conèixer els espais més emblemàtics del municipi, El tresor d'en Puntafí, una audiogimcana per la història i els racons d'Arenys de Mar, o El Griu de Canet, un relat que barreja fantasia i realitat i que incorpora també un canetenc il·lustre: l'arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner.   

Per als itineraris més culturals, el Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme ha elaborat unes rutes gamificades per descobrir la comarca, una manera d'aprendre jugant i utilitzant el telèfon mòbil amb elements com ara els codis QR. Resoldre els enigmes és tot un repte. Ideal per a temps d'oci com a casals o esplais. 

 

 http://app.turismemaresme.cat

 

Ja ho veieu, la comarca és plena de sorpreses per descobrir i d'activitats perquè les escoles facin excursions de proximitat de caire lúdic però aprenent i fomentant valors com l'amistat i el treball en equip.